Ugrás a tartalomra

Riportfilm a legendás hizlaldáról

2024. augusztus 13. kedd
Kerületi történelmünk egyik jelentős részletét mutatták be a Szelmann Házban
Riportfilm a legendás hizlaldáról

Nagy érdeklődésre számot tartó, a kerület lakosait korábban jelentős mértékben érintő létesítményekről készít dokumentumfilmeket a Promontor Televízió. A sorozat első kisfilmje negyvenöt percben meséli el az idén 110 éve létrehozott Nagytétényi Sertéshizlalda történetét, annak létrejöttéről, működéséről, jelentőségéről és megszűnéséről szól. A hizlalda helyén ma már egy logisztikai központ, a Prologis Park Budapest-Harbor üzemel.

A bemutatót július 10-én tartották meg a Szelmann Házban. Az épülethez tartozó kertben az a márványból faragott disznószobor látható, amely a hizlalda igazgatási épületének bejáratát díszítette a múlt században.

A vetítés kezdetére színültig megtelt a terem érdeklődőkkel. A filmbemutató háziasszonya, Salamon Judit köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a kerületi tévéstáb munkatársai tizenhat éves fennállásuk során mindig nagy figyelmet fordítottak a helyi értékek felkutatására és azok megörökítésére. A jelen történéseinek dokumentálása mellett készítettek és készítenek múltidéző műsorokat, helytörténeti sorozatokat, bemutatnak ismert embereket, nagy múltú családokat. Mivel Budafok-Tétény önkormányzata is fontosnak tartja a helytörténet megismertetését, ezért megbízta a Promontor Televíziót, hogy készítsen dokumentumfilmeket a kerület ikonikus épületeiről, gyárairól és intézményeiről. A stáb választása elsőként az 1914-ben épült Nagytétényi Sertéshizlaldára esett, melynek forgatását sokórányi beszélgetés, szervezés és kutatómunka előzte meg.

A vetítés után Viszkocsil Dóra, a Promontor Televízió szakmai vezetője ismertette a film elkészítésének részleteit, majd köszönetet mondott a kerületben élők segítségéért, többek között Wahl Ildikónak, a Nagytétényi Helytörténeti Kiállítótér vezetőjének, Dindi István helytörténésznek, és a narrátori feladat ellátásáért Lázár Csaba Kazinczy-díjas színművésznek, valamint munkatársainak, kiemelten Bedő Csaba, Andrássy Áron operatőröknek és Szijjártó Attilának a zenei és vizuális megjelenítésért.

– A Bogár Imre tulajdonában lévő, korabeli fényképeket digitalizáltuk, és az ő jóváhagyásával ezeket felajánljuk a Budafoki Szabó Ervin Könyvtár topotékája számára, így mostantól bárki megnézheti a közel százéves fotográfiákat. A film a Promontor média Youtube-csatornáján tekinthető meg – tájékoztatta a jelenlévőket Viszkocsil Dóra, aki hozzátette, hogy a stáb a közeljövőben a Campona katonai tábor, a Metallochemia és a Kísérleti lakótelep történetét dolgozza fel dokumentumfilm formájában.

A filmbemutatót követő beszélgetésen Bogó Ágnes, a Nagytétényi Ember- és Érdekvédő Környezetvédelmi Egyesület elnöke, Firisz Zsuzsanna, a hizlalda egyik volt dolgozója és Serfőző László, a Budafoki Szomszédok Piacán hentesboltot üzemeltető vállalkozó vett részt.

A különleges esemény vendéglátással zárult. A sertéspörköltet a Sekrestyés Étterem készítette a Serfőző László által felajánlott húsból, amelyhez a bort Várszegi Viktor borász biztosította, a kóstoló közben pedig Karsay Ferenc polgármester mondott pohárköszöntőt.

– Sokakban felmerülhet a kérdés, vajon miért nyújtott és nyújt segítséget az önkormányzat a dokumentumfilmek elkészítéséhez. Kerületünk rengeteg értékkel rendelkezik, de ha ezeket nem rögzítjük, nem rendszerezzük, nem tesszük közkinccsé, akkor bizony elvesznek. Ezért volt nagyon fontos, hogy elkészüljön ez a film és a sorozat többi része is – hangsúlyozta a kerület vezetője.

Az érdekes film, finom étel, jófajta ital és jóízű beszélgetés után, távozáskor mindenki hazavihetett egy édességmalackát, Kopcsák Zsuzsa mézeskalács-készítő ajándékát.

Tamás Angéla